swingitfrken.blogg.se

Jag skriver om allt jag kommer att tänka på.

Att flytta utomlands

Kategori: Allmänt

Om ni skulle välja ett land att flytta till? Vart skulle ni flytta då?
 
Barbados? USA? Spanien?
 
När man tänker på utlandsflytt så tänker man ofta varma ställen, eller hur?
 
Själv skulle jag kunna tänka mig att flytta till Alaska (eftersom jag är hooked på serien därifrån) men jag vet att jag inte skulle gilla kylan.....
Tjingeling!
 
 
 

Att ha en teaterapa i familjen

Kategori: Allmänt

 
Så var teatern jag var med i över. Vi spelade hela förra veckan och det är så roligt att stå på scenen igen!
 
Jag har tur som har så förstående familj och vänner. När det gäller en spelperiod som man är inne i, så glömmer man tex att svara på sms. Man är helt uppe i föreställningen. Det kan låta lite ego, men så är det.
Jag glömde till och med ringa min vän och gratta henne på födelsedagen, ett år när jag var inne i en föreställningsperiod. Jag ringde en vecka efteråt....
Men det är alltid skönt att komma hem efter en föreställning och krypa upp i soffan och bara mysa med familjen.
Det kan inte alltid vara lätt att vara gift med en teaterapa. Denna vecka var jag bara hemma några timmar på förmiddagen och några på kvällen/hela natten. Men vi gjorde det mesta av tiden tillsammans. Vi hann både fira födelsedag och fars dag här hemma.
 
Jag har tur som har en man som ställde upp som bara den, denna vecka.
 
Min mamma, pappa och min man och son kom och såg föreställningen. Jag känner alltid ett väldigt stöd från de. De kommer på allt jag gör och stöttar. Och jag får höra ärligt vad de tycker och tänker om föreställningen, vilket jag uppskattar.
Min son pratar fortfarande om den, och han var i publiken i fredags. Han kan citera några sånger och lite repliker här och där.
 
Sen kommer sista föreställningen och man får separationsångest, det känns tomt efter sista applådtacket.
Jag hade dubbel separationsångest i söndags, då det både var sista föreställningen och Johnny åkte tillbaka till Finland. Så i måndags kändes det väldigt tomt. Men vi ses ju snart igen. Tiden går fortare än man tror när man har fullt upp och jag försöker få tiden att gå så fort som möjligt. Fyller dagarna med allt som måste fixas och med att försöka hitta på saker med sonen.
 
Tjingeling!

Dagens orangea detalj och text

Kategori: Allmänt

Dagens orangea detalj är ett halsband med fjärilar som jag fått.
 
Såhär skrev min vän om CPRS igår, och som kanske får oss att förstå mer:
 
"Smärtan vid CPRS karaktäriseras som konstant, extremt intensiv och betydligt värre än vad som kan förväntas av den utlösande skadan/olyckan.
Många beskriver smärtan som brännande, som om någon satt eld på den drabbade kroppsdelen.
Samtidigt som kroppsdelen kan vara iskall som om den blivit nedkyld av isbitar. Därför används ofta en bild med eld och is för att symbolisera smärtan vid CRPS (Complex Regional Pain Syndrome).
 
Smärtan beskrivs även som huggande, molande, dov, stickande, bultande, skarp, krossande, blixtrande och som att utsättas för elektricitet.
Många drabbas av allodyni, vilket innebär en extrem känslighet mot beröring, till och med klädesplagg eller blåst kan utlösa ett smärtgenombrott.
 
Den drabbade kroppsdelen kan svullna, bli inflammerad, få hudförändringar och ändra färg eller få svårläkta sår. Skelettet kan bli poröst. Lederna stela och ömma vilket begränsar rörligheten. Naglarna kan förhårdna eller bli sköra.
 
Många får smärtsamma kramper som kan utlösas av vibrationer, aktivitet eller av inget alls. Såväl muskler, senor och blodkärlen kan krampa. Kallsvettningar förekommer ofta. Yrsel, illamående, låggradig feber och så kallad fatigue, dvs utmattning kan också förekomma.
 
Smärtan kan leda till koncentrationssvårigheter, minnesproblem, sömnproblem och depression m.m.
 
Det är så mycket som denna sjukdom för med sig, så jag fortsätter räkna upp lite till. Till exempel kan synen påverkas så att man ser suddigar, man kan få tinnitus, torra ögon, håret på den drabbade kroppsdelen kan mörkna och växa snabbare eller lossna helt, man kan bli känslig för ljud och ljus, plötsliga höga ljud kan utlösa smärtgenombrott, immunsystemet kan försämras, blodtrycket och pulsen kan höjas, man kan få huvudvärk, tandproblem och smärtan och kramperna kan bli så svåra att man svimmar."
 
Jag fick tillåtelse av min vän att dela denna text. Hon vill att kunskap om sjukdomen sprids, så att kanske forskningen går framåt.
Jag hoppas att du tar dig tid att läsa denna text, så kunskapen sprids.
 
Tjingeling!

CRPS och Morbus Dercum

Kategori: Allmänt

 
Hade aldrig hört talas om CRPS förrut. Inte förrän en av mina närmsta vänner fick det. Sjukdomen är så att hjärnan skickar ut smärtsignaler till kroppens immunsystem, som då får för sig att en kroppsdel är inflammerad eller sjuk på nåt sätt. Och som i sin tur gör att den kroppsdelen blir som inflammerad. Det är så svårt att förklara, när jag bara fått det beskrivet för mig. Vad jag förstår är att dessa perioder är några månader långa, och sprider sig mer och mer i kroppen för varje gång. Och att personen med sjukdomen får svårare och svårare att röra sig hela tiden. (Rätta mig gärna i kommentarsfältet om jag har fel eller glömt något.) Jag tycker bara att det är så orättvist! Det finns ingen forskning i denna sjukdom i Sverige, det finns inte heller någonstans i Sverige som man kan skänka pengar till forskning om denna sjukdom! Utan alla drabbade är tvungna att söka bot runt om i världen, och när man sedan funnit en behandling som man vill prova (och när man är så sjuk vill man prova ALLA behandlingar, allt som KAN göra en bättre eller frisk.) då är den behandlingen på andra sidan jordklotet och kostar nån miljon. Skandal tycker jag!
En annan av mina vänner har Morbus Dercum. Det är att man har ständig inflammation i fettvävnaderna i kroppen. Och om man skulle gå ner i vikt, så försvinner den inte utan då går inflammationen över till skelettet. (Rätta mig i kommentarerna om jag har fel). Jag har bara fått denna sjukdom beskriven för mig också, men jag tycker att det är så orättvist!
 
Två starka kvinnor med två sjukdomar som sjukvården i Sverige nästan inte vet existerar. Och därför kan det dröja för länge innan man får diagnosen, för att man ska kunna göra nåt här i Sverige åt den. Två kvinnor som var aktiva och fortfarande försöker vara så aktiva som det bara går. Den ena genom att själv forska så mycket det går om sin sjukdom och den andra försöker leva vardagen och göra allt hon kan för att göra skillnad för andra människor.
 
November är en orange månad, och man ska bära nåt oranget på sig varje dag för att sprida information om alla nervsjukdomar och "dolda" sjukdomar som inte syns från utsidan. Gå gärna in på "Power of pain Foundation" på Facebook och läs vidare.
Idag har jag på mig en orange/rosa klänning. Det orangea syns inte så bra på bilden, så jag sätter in en närbild på mönstret här nedan.
 
Tjingeling!

Motionsveckan

Kategori: Allmänt

Motionsveckan får skjutas upp någon vecka, då jag ramlat och slagit upp knät, samt fått en rejäl smäll på bröstbenet/revbenet. Så när det läkt kommer jag att ta upp motionsveckan igen. Det är synd, men jag hoppas att ni var fler som var ute och rörde på sig tillsammans med sitt barn under höstlovet.
Tjingeling!